Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2018

Gösterim: 2427

Üniversitemizde Popüler Bilim Yazarlığı Söyleşisi Gerçekleştirildi

Üniversitemizde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile Popüler Bilim Yazarlığı söyleşisi düzenlendi. Söyleşiye Bilim Çocuk Dergisi Yayın Yönetmeni Alp Akoğlu ve online olarak yayınlanan Bilim Genç Dergisi Yayın Yönetmeni Dr. Tuba Sarıgül katıldı.

Bilim iletişiminden bahsederek konuşmasına başlayan Akoğlu , bilimi sevdirebilmek için anlaşılır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Bilimin topluma iyi bir şekilde anlatılamadığını söyleyen Akoğlu, bilimi topluma aktarabilmek için dergilerin önemli bir araç olduğunu belirtti.

Bilim yazarı veya popüler bilim yazarlığından bahseden Akoğlu, bilim dünyasını iyi takip eden, herkesin anlayacağı şekilde yazılar yazan, objektif bir bakış açısına sahip olan kişilerin bilim yazarı olabileceğini ifade etti. Alp Akoğlu, popüler bilim yazarlığından da bahsederken: “Hedef okuyucu kitlesinin iyi tanımlanması gerekmektedir. Okuyucu için, ilgi çekecek konuların bilgilendirici olmalı ve kaynağı güvenilir olmalıdır. Okuyucu o konu hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olmasa bile yazıyı rahat okuyup anlayabilmelidir. Çocuklar ve gençler için yazarken, yazıyı ilginç ve kısa tutmalı, basit bir şekilde yazmalı ve teknik terimler içermemelidir.” dedi. Bilim haberleri hakkında da bahseden Akoğlu, abartı ve sansasyondan kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtti.

Tübitak’ın dergilerinin içeriğinden ve nasıl olduğundan bahseden Dr. Tuba Sarıgül, Tübitak’ın yaptığı çalışmaların ve bilim ve teknoloji köşelerinin ilgi çeken sayfalardan olduğunu söyledi. “Bilim Genç” isimli yeni bir online dergi çıkardıklarını söyleyen Sarıgül, dergideki yazılarda kullanılan terimlerin basit ve anlaşılır olmasına dikkat ettiklerini ve yazıları infografiklerle desteklediklerini belirtti. Derginin internet sayfasında bulunan “Bilim Genç TV” köşesinde önemli bilim insanlarıyla yapılan röportajların bulunduğunu söyleyen Sarıgül, fotoğraf köşesinde ise her ay belirlenen bir konuyla okurlardan seçilen bir fotoğrafı yayınladıklarını belirtti.

Bilim Çocuk dergisinden bahseden Sarıgül, derginin Türkiye’nin en çok satan çocuk dergilerinden olduğunu söyledi. Dr. Tuba Sarıgül, çocuklar için hazırlanan bilim yazılarının görsel anlatımına önem verdiklerini söylerken, dergide bulmaca ve oyun gibi aktivite sayfalarıyla anlatılan konunun ölçümünün yapıldığını belirtti. Derginin çizmeli harikalar sayfasında bazı hayvanlarının çiziminin nasıl yapılabileceğinin anlatıldığını söyleyen Sarıgül, okuyucu katkısıyla da çeşitli sayfalar hazırlandığını anlattı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program, Tübitak ekibinin ücretsiz dergi dağıtımıyla son buldu.


Fotoğraflar